Marmara Üniversitesi ve University College London ortaklığında 2 yıl süreyle yürütülecek olan "Turkey-UK: 3DI 3D Printing & Digital Innovation" projenin ilk çalıştayı , 25 Nisan 2023’te Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Teknoloji Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Ana yürütücülüğünü Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (NBUAM) yaptığı ve British Council tarafından desteklenen çalıştayda, University College London’dan Biyomühendislik Profesörü Deepak Kalaskar ve VR Teknolojisi uzmanı ve Kimya Profesörü Stephen Hilton yer aldı.
Kurumsal dönüşüme ve Türkiye ve İngiltere'den bilim insanlarının gerçek hayatta olduğu gibi 3D baskı alanında son teknoloji laboratuvarlarda buluşabilecekleri bir Sanal Gerçeklik (VR) Merkezi kurulmasına odaklanan proje çalıştayının açılış konuşmasını yapan Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkan Vekili Doç. Dr. Önder Demir projenin katkılarından bahsederek; ”Dijital oluşum tüm sektörleri etkileyen bir dönüşüm haline geldi. Pandemi ile birlikte pek çok konuda dijital dönüşüme alışmış olsak da bu süreçte bizim en çok zorlandığımız durum uygulamalı eğitimi olan bölümlerimizdi. Biz bu teknoloji ile birlikte öncelikle iş sağlığı güvenliği adına, sürdürülebilirlik adına, karbon ayak izinin de azaltılması adına bu sanal laboratuvarlar büyük bir fayda sağlayacak.”dedi.
VR Teknolojisi uzmanı ve Kimya Profesörü Stephen Hilton ise sanal gerçeklik ortamında VR laboratuvarı tanıtımını yaparak katılımcılar için VR laboratuvarının deneyimlenmesini sağladı. Yaptığı sunumda laboratuvar çalışmalarının süregelen teknolojik süreçlerini anlatan Prof. Hilton son teknoloji çalışmalarıyla düzenlenmiş bu proje sayesinde hem Marmara Üniversitesi hem de University College London öğrencilerinin, sahip oldukları fiziki laboratuvarların aynısına sanal ortamda da ulaşarak eğitim görebileceklerinden bahsetti. ChatGPT ile uyumlu olan sanal sınıf laboratuvar ortamında öğrencilere ChatGPT teknolojisi ile istedikleri soruları sorarak etkileşimli bir çalışma imkânı sunuluyor.
Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NBUAM) Müdürü Prof. Dr. Oğuzhan Gündüz konuşmasında projenin müfredatını tanıttı. Gündüz konuşmasında ”3 boyutlu yazıcıların sanal ortama aktarılması fikri üzerine olan bu proje kapsamında öğrenciler ilk aşamada online olarak 3 boyutlu yazıcıların kullanımının eğitimini alacaklar. Sürekliliği olan bu projede ilk etapta küçük öğrenci gruplarıyla başlayıp sonrasında öğrenci sayılarını katlayarak eğitimi yaymayı hedefliyoruz. Bu teknoloji muhakkak hem sürdürülebilirlik açısından hem de uygulamalı dersleri olan bölümlerimizin uzaktan eğitim kısmında büyük faydalar sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.
Çalıştay konuşmaları sonrasında Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Canan Doğan ve Öğr. Gör. Sema Gündüz, University College London’dan Pof.Dr. Deepak Kalaskar ve Prof. Dr. Stephen Hilton’a hediye takdiminde bulundular. Konuşmalar sonrasında katılımcıların VR laboratuvarlarını deneyimlediği stantlar ise yoğun ilgi gördü.